Van de voorzitter (februari 2024)
Over hoe de zeggenschap over deelname aan het project BuurtSaam niet bij het gemeentebestuur, maar bij het zorgkantoor van DSW terechtkwam en wat daar vreemd aan is!
In de laatste nieuwsbrieven schreef ik geregeld een berichtje over dat de BHTD door LSABewoners was uitgenodigd om deel te nemen aan een pilot BuurtSaam, een project gericht op een levensloopbestendige buurt waar het goed oud worden is met een woonzorgvisie. Een sociale, gezonde en seniorvriendelijke leefomgeving.
BHTD teleurgesteld over het niet doorgaan van de pilot BuurtSaam in Tanthof
BuurtSaam is nog nergens gerealiseerd, dus het zou een zoektocht worden wat er mogelijk is in Tanthof. De BHTD was als bewonersorganisatie uitgekozen, omdat we geen traditionele belangenorganisatie zijn, maar de bewoners proberen te betrekken bij het nemen van verantwoordelijkheid voor de directe leefomgeving. De bedoeling van BuurtSaam is dat zorgpartijen, gemeente en bewoners samen aan het werk gaan. Een actieve bewonersorganisatie is daarbij van cruciaal belang.
De projectleider van de alliantie ‘Langer en weer thuis’, die als vertegenwoordiger van de gemeente door de BHTD op het spoor van deelname aan BuurtSaam was gezet, liet begin februari aan de BHTD weten, dat tegen de verwachting in het zorgkantoor van DSW had laten weten het project niet financieel te willen ondersteunen, omdat men het project te complex vindt en lastig te begrenzen, waardoor monitoren lastig zou worden. Het zorgkantoor van DSW geeft dus prioriteit aan het maken van veilige keuzes en dat is voor een uitvoeringsorgaan dat met rijksmiddelen werkt misschien wel begrijpelijk.
De BHTD zal het gemeentebestuur aanspreken op hoe dit zo heeft kunnen gebeuren
De BHTD is verbaasd, omdat de gemeente het project BuurtSaam volgens de voorwaarden van het ministerie had moeten aanvragen en daarbij ook verantwoordelijk is voor het regelen van de financiën voor de coördinatie. Dat laatste is niet gebeurd. De coördinator van ‘Langer en weer thuis’ heeft om inhoudelijke redenen de keuze gemaakt de alliantiepartners binnen ‘Langer en weer thuis’ achter een subsidieaanvraag voor BuurtSaam in het kader van ‘Gezond en Wel Thuis’ te krijgen en deze aanvraag door één van de veertien alliantiepartners Careyn in te laten dienen bij het zorgkantoor van DSW, overigens samen met drie andere projecten in Delft. Dit zonder een plan B te hebben voor als het zorgkantoor negatief zou beschikken. En dat is onbegrijpelijk, omdat het een keuze van de gemeente over deelname aan een project met een maatschappelijk belang gaat, dus feitelijk een politieke keuze betreft.
Plotseling kwam het zorgkantoor van DSW in de rol van beslisser, want zonder dekking van de financiering van de coördinatiekosten kon de gemeente de deelname aan BuurtSaam niet aanvragen. Dat had in de ogen van de BHTD nooit mogen gebeuren. De gemeente is met deze werkwijze haar verantwoordelijkheid voor de gemaakte keuze uit de weg gegaan. De BHTD zal het gemeentebestuur hierop aanspreken, want er zijn veel vragen te stellen over hoe het besluitvormingsproces binnen de gemeente en tussen de gemeente en de alliantie is verlopen.
Hamvraag is hoe het kon gebeuren dat de gemeente, die het project ‘BuurtSaam’ voor Tanthof had willen aanvragen zich afhankelijk maakte van het zorgkantoor van DSW. Het lijkt op een gok om onder de kosten uit te komen. De projectleider van ‘Langer en weer thuis’ laat weten te balen van de afwijzing en dat dit ook geldt voor meerdere Delftse zorgorganisaties, die nieuwe mogelijkheden samen met de bewoners van Tanthof wilden verkennen. Hij meldt weliswaar dat hij gaat pogen om via andere wegen naar een nieuwe kans voor BuurtSaam op zoek te gaan, maar gezien het feit dat de aanvraag bij het ministerie voor 1 februari had moeten plaatsvinden, verwacht de BHTD niets van deze toezegging. Vanzelfsprekend blijft de BHTD wel in gesprek om op een andere wijze de doelstelling van BuurtSaam te realiseren.
Zonder het gevoel van het Calimero-effect op te willen wekken, moet geconstateerd worden dat het in de recente geschiedenis niet de eerste keer is, dat Tanthof met lege handen achterblijft. De wijkversterking van Tanthof, waarop enige jaren terug op werd ingezet en de bewoners op werden bevraagd, is destijds wegbezuinigd zonder de wijk hiervan op de hoogte te brengen.
Waar is de BHTD verder mee bezig en is (wel) leuk of interessant?
Op maandag 19 februari wordt tussen 19.30 en 21.00 uur het tweede bewonerscafé in wijkcentrum ‘De Hofstee’ georganiseerd door de BHTD en Wij West. Elders in deze nieuwsbrief staat het programma, maar de gezelligheid van de ontmoeting blijft voorop staan. Kom langs en ga in gesprek!
De BHTD blijft met de gemeente en Staatsbosbeheer in gesprek over de wensen tot bijplaatsen van bankjes en een publiek watertappunt in de wijk.
De woonvisie voor de komende jaren is vastgesteld en dit voorjaar zal er door de gemeente en de BHTD een wijktafel over de gevolgen van de woonvisie voor Tanthof worden georganiseerd. Voorafgaand aan deze wijktafel wil de BHTD graag met wijkbewoners in gesprek over welke aandachtspunten ter sprake moeten komen. Om een idee te krijgen welke aandachtspunten de BHTD ziet, bekijk de door de BHTD ingediende zienswijze op onze website. Wilt u mee meepraten over de gevolgen van de woonvisie voor Tanthof ter voorbereiding op de wijktafel, laat het ons weten via ons contactformulier.
De BHTD blijft volharden in haar pogingen om met de gemeente in gesprek te raken over de verkeersveiligheid in de wijk. Constateert u gevaarlijk of onwenselijke verkeerssituaties in uw leefomgeving, of wilt u aanhaken bij de gesprekken binnen de BHTD over verkeersveiligheid, laat dit dan via ons contactformulier weten.
De BHTD werkt met Natuurlijk Delfland samen aan plannen om het Abtswoudsepark biodivers(er) in te richten. De projectgroep maakt vorderingen en we hopen dat het vele voorwerk dit jaar tot de eerste zichtbare veranderingen in het park zal leiden. Wilt u er meer over weten, of wellicht aanhaken bij de projectgroep, laat het weten via ons contactformulier.
De BHTD heeft actieve werkgroepen op het gebied van ‘wonen, voorzieningen, groen, verkeer, water, zorg en welzijn’ en ‘energie en duurzaamheid’. Of wilt u meedenken over het organiseren van een gezellige activiteit in de wijk? Heeft u belangstelling mee te praten over deze onderwerpen gekoppeld aan uw directe leefomgeving, laat het ons weten via ons contactformulier en er volgt een uitnodiging voor de eerstkomende werkgroep-vergadering.
Tot slot
En tenslotte een oproep om eens aan de buren te vragen, of zij al lid zijn van de BHTD. De laatste jaren is het aantal verhuizingen in de wijk toegenomen en nieuwe bewoners zijn slechts bij uitzondering door de vertrekkende bewoners op het bestaan van de BHTD gewezen. Aanmelden als lid kan via www.bhtd.nl
Met vriendelijke groeten,
William van Treuren
voorzitter BHTD