
Perspektief ondersteunt cliënten bij herstel van het gewone leven
In december ontving de BHTD een telefoontje van de wijkagent. De stichting Perspektief organiseerde een avond later een bijeenkomst in hun complex aan de Nigeriastraat met de burgemeester en de gebiedswethouder en er waren nog twee mensen ‘met een mening’ welkom vanuit de wijk. Nu is de BHTD vooral benieuwd naar de mening van de wijkbewoners en probeert die te vertolken, maar het bestuur van de BHTD wordt ook bevolkt door bewoners, dus …. Bovendien hoopte de BHTD informatie op te halen en dat helpt bij het vormen of bijstellen van een mening. Na de bijeenkomst en een rondje Bikoplein met de burgemeester, de gebiedswethouder en de politie heeft de BHTD een kennismakingsgesprek met de teamleider van Perspektief gevoerd. In onderstaand bericht wordt de informatie van beide bijeenkomsten samengebracht.
Wat is Perspektief?
Tijdens de bijeenkomst werd vanuit Perspektief uitgelegd, dat de rol van Perspektief is hun cliënten te ondersteunen bij het herstel van het gewone leven. Perspektief vangt mensen op die opvang, zorg en/of begeleiding nodig hebben met bijvoorbeeld een psychiatrisch of verslavingsprobleem. De medewerkers begeleiden de cliënten overigens niet bij hun eventuele psychische of verslavingsproblemen. Die begeleiding is in handen van specifieke zorgverleners afhankelijk van de zorgvraag. De dagbesteding vindt vooral buiten de woningen plaats. Sommige cliënten gaan naar hun werk. Anderen hebben andere vormen van dagbesteding.
Beschermd wonen en Beschermd thuis
Perspektief biedt in haar woningen aan de Nigeriatraat en Meerkoetlaan plus nog een aantal woningen in Tanthof-West begeleiding aan mensen in de vorm van ‘beschermd wonen’ en ‘beschermd thuis’ naast ambulante begeleiding. Bij ‘beschermd wonen’ zijn er gedurende de hele week en 24 uur per dag medewerkers in het complex met woningen aanwezig om de cliënten te ondersteunen indien dit nodig is. In de Nigeriastraat wordt ‘beschermd wonen’ in vijftien kleine woningen op de benedenverdieping van het gebouw van Vidomes aangeboden. In dit complex zijn ook een gezamenlijke huiskamer en keuken voor de bewoners aanwezig. Op de bovenverdieping zijn nog vier woningen beschikbaar voor ‘beschermd thuis’, waarbij de begeleiding op afstand ook altijd beschikbaar is. Voorts zijn er in de wijk nog een aantal ‘losse’ woningen van Vidomes beschikbaar voor ‘beschermd thuis’.
Overlast of niet?
De problemen in de Afrikabuurt (omgeving Bikolaan), waar het tijdelijk alcoholverbod op straat is ingesteld en recent met een jaar verlengd, worden nog wel eens op het conto geschreven van de cliënten van Perspektief. Geen vreemde gedachte, als een deel van de cliënten vanwege een verslavingsprobleem beschermd wonen. De werkelijkheid is toch anders vernam de BHTD van de politie. Van de overlastgevende personen in het gebied bleek er maar één cliënt van Perspektief. Dit neemt niet weg dat sommige kwetsbare cliënten slachtoffer zouden kunnen worden van de overige vijf tot tien bij de politie bekend zijnde overlastgevende personen in het gebied, indien er gedeald wordt, zoals meerdere bewoners aangaven op de drukbezochte avond op 20 september over de veiligheid in Tanthof-West in het stadskantoor aangaven.
Buurtbewoners geven aan dat ze overlast van de cliënten van Perspektief in de Nigeriastraat ervaren als gevolg van schreeuw- en huilgeluiden in de late avond en in de nacht. Op een inloopmoment van de BHTD kwam een wijkbewoner met zorgen over de omvang en kwaliteit van het sociale vangnet in de wijk gezien de aanwezigheid van kwetsbare bewoners in de wijk. Hierover is de BHTD in gesprek gegaan met de projectleider van ‘Langer en weer thuis’. Hij heeft Delft voor Elkaar hierover benaderd, die hierin een uitvoerende taak heeft. Inmiddels heeft de BHTD begrepen, dat het eerder door de BHTD bekritiseerde ‘Biko boeit’ met deze taak bezig is, waarbij Vidomes, Perspektief, Delft voor Elkaar, de wijkagent en de PLUS supermarkt samenwerken aan een schone en veilige omgeving, waarin af en toe gezellige buurtactiviteiten worden georganiseerd om de buurtbewoners nader tot elkaar te brengen. De toekomst zal leren of de inspanningen voldoende zijn om het sociale vangnet te realiseren.
Nationaal Programma
Het veelbesproken Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid is van toepassing op met name dit deel van Tanthof-West. Dit programma maakt het makkelijker om rijksmiddelen beschikbaar te krijgen voor plannen die een meer ingrijpend karakter hebben en daarmee vaak ook prijzig. Meerdere partijen die de BHTD heeft gesproken blijken niet afkerig van ingrijpen in de bestaande situatie rond de Bikolaan, waarin een groot deel van de Delftse voorraad aan kleine goedkope huurwoningen te vinden is en een achter een poort verstopt wijkwinkelcentrum met een nogal eenzijdig aanbod, alsmede een troosteloos plein dat niet uitnodigt om elkaar te ontmoeten. Er bestaan best ideeën om hierin verandering te brengen, maar het zal geen gemakkelijk traject zijn om deze ideeën te verwezenlijken. De vraag is: wie durft?