
Roadmap voor energietransitie Tanthof
Studenten opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling HHS maken routekaart (“roadmap”) voor de energietransitie in Tanthof
Klimaatverandering en energietransitie staan volop in de belangstelling. Volgens het klimaatakkoord tussen de regering en alle relevante partijen in Nederland moeten alle huizen in Nederland in 2050 van het gas af zijn. De werkgroep Energie en Duurzaamheid van de BHTD heeft in dat kader een opdracht gegeven aan 3e jaar studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling van de Haagse Hogeschool om een energietransitie strategie (roadmap) op te stellen voor de wijk(delen) Tanthof-Oost en Tanthof-West in Delft.
Daarnaast namen ook de gemeente Delft en woningcorporatie Vidomes deel aan het project. Meer dan 30 studenten hebben in de periode van september tot november 2020 in groepjes gewerkt aan een strategie en routekaart voor de bewoners van onze wijk. De BHTD heeft er – ook in uw belang – graag aan meegewerkt dat deze HBO-studenten intensief bezig konden zijn met een praktisch en herkenbaar onderwerp, waar alle wijken in Delft en Nederland nog vele jaren aandacht voor zullen moeten hebben.
Op maat gesneden maatregelpakketten in de tijd
De groepen kwamen tot de conclusie dat voor elk type bewonersgroep (huurders, eigenaar bewoners, maar ook ‘early adopters’ en ‘late majority’) op maat gesneden maatregelpakketjes voor de korte termijn (2020-2025), middellange termijn (2025-2030) en lange termijn (2030-2050) relevant zijn. In de meeste pakketten wordt gestart met woningisolatie, zonnepanelen en inductie koken voor de korte termijn, waarbij voor huurders wat minder kostbare isolatiemaatregelen worden aanbevolen dan voor eigenaar bewoners of gezinnen die meer energie verbruiken. Woningisolatie is no-regret (bespaart energie) en schept de noodzakelijke condities voor de wat duurdere andere systemen zoals warmtepompen of WKO.
Zonnepanelen zorgen ervoor dat de latere benodigde elektriciteit voor warmtesystemen duurzaam opgewekt wordt (momenteel is namelijk slechts 16% van de elektriciteit duurzaam opgewekt in Nederland). Vanuit het onderzoek adviseren de studenten pas na 2030 over te gaan op warmtepompen voor eigenaar bewoners (gezinnen) of aansluiting op een warmtenet voor appartementencomplexen van woningcorporaties (bijvoorbeeld gevoed vanuit restwarmte in Rotterdam). De laatste groep bewoners die over zou moeten gaan op de wat duurdere warmtesystemen (na 2040) zijn de huurders van individuele woningen of eigenaar bewoners die minder energie verbruiken (zoals alleenstaanden, ouderen ed.).
Roadmaps en onderzoeksrapporten
Hieronder een paar voorbeelden van roadmaps voor de energietransitie die door de studenten zijn gemaakt. De vier volledige onderzoeksrapporten (2 voor Tanthof-Oost en 2 voor Tanthof-West) zijn hieronder ook als PDF te downloaden.
[dg descriptions=”false” attachment_pg=”false” paginate=”true” ids=”9869,9867,9870,9868″]
Een leerzaam, praktisch toepasbaar en leuk project
Studenten gaven in de evaluatie aan het een erg leuk, praktisch toepasbaar en leerzaam project te vinden. Ook de betrokken leden van de bewonersvereniging BHTD vonden het een geslaagd project. Wel zullen we voor de toekomst nog gaan kijken hoe we het project verder kunnen verbeteren wat betreft de enquête onder bewoners en de vorm van het eindproduct. Al met al een geslaagde samenwerking tussen de opleiding van de Haagse Hogeschool, studenten en de opdrachtgevers.