
Van de voorzitter (maart 2023)
Op 21 maart is het startprogramma ‘ Samen maken wij West’ van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) voor Delft-West gepresenteerd tijdens een informele avond, waarbij instellingen, organisaties en bewoners door hun handtekening te plaatsen hun betrokkenheid bij de verbetering van leefbaarheid in Delft-West konden tonen. Lezers van de ‘Delft op zondag’ konden in de editie van 26 maart op de foto zien, dat ik namens de BHTD mijn handtekening plaatste.
Doel van het NPLV
Gedurende een periode van vijftien tot twintig jaar is het de bedoeling dat de overheid (ministeries en gemeenten), instellingen (woningbouwcorporaties, welzijns- en gezondheidsinstellingen en scholen) en organisaties (bijvoorbeeld jongeren- en bewonersorganisaties) in gezamenlijkheid optrekken om de combinatie van problemen, zoals werkloosheid (leven van een uitkering), armoede/ schulden, woonproblematiek (kleine behuizing van soms matige kwaliteit), onderwijsachterstanden (minder toekomstkansen) en een slechte gezondheid van bewoners in een achterstandssituatie aan te pakken. Het doel is dat deze bewoners in goede gezondheid en voorzien van werk volwaardig kunnen deelnemen in de samenleving en vanuit een positief zelfbeeld kansen kunnen herkennen en pakken, waardoor ook de leefbaarheid en veiligheid in wijken of buurten verbetert.
Wie meer over het hoe en waarom van het NPLV wil weten, klik hier!
Gebied rond Bikolaan
Niet geheel Tanthof-West maakt deel uit van het gebied Delft-West, dat in dit kader extra aandacht zal krijgen. Eigenlijk gaat de aandacht vooral uit naar de omgeving rond het wijkwinkelcentrum aan de Bikolaan. In ‘Samen maken wij West’ staat een analyse van de problematiek in Tanthof-West, die herkenbaar is. De huizenvoorraad van de woningbouwcorporatie Vidomes in deze buurt bestaat uit relatief veel HAT-eenheden. Het betreft woningen, waarvan de huurprijs laag is en er wonen veelal kwetsbare mensen. De omloopsnelheid van huurders is vrij hoog, mede omdat er naar verhouding veel mensen wonen met gedrag dat tot overlast leidt. Tijdens een door Perspektief georganiseerde bijeenkomst gaf een bewoner van de Nigeriastraat aan, dat ze vrijwel geen overlast ondervond van de bewoners van Perspektief, maar wel op straat werd gepest door buurtbewoners, die zich in de omgeving van de fastfoodwinkels ophouden. De binding van veel bewoners met de leefomgeving is gering. Niet zelden zijn zij bezig met overleven en wachten ze op kansen om hun positie te verbeteren en elders te gaan wonen. Helaas voor de buurt wonen er een aantal bewoners, die voor snel geld kiezen en in drugs handelen. De handel in drugs leidt tot drugscriminaliteit en de gevolgen daarvan zijn ook merkbaar in de rest van de wijk. Het eenvoudigste voorbeeld daarvan is dat een flink aantal wijkbewoners ervoor kiest om hun boodschappen buiten de wijk te halen, omdat ze het wijkwinkelcentrum qua winkelaanbod niet aantrekkelijk vinden en/of zich er niet veilig voelen.
Oplossingen
De BHTD heeft begin 2022 al aan raadsleden van de commissie sociaal domein laten weten, dat het benauwde wijkwinkelcentrum meer tot hart van Tanthof-West zou kunnen uitgroeien, als een deel van het kleurloze gebouw aan de Nigeriastraat zou worden afgebroken, waardoor er een zichtverbinding ontstaat met de scholen, die achter dit gebouw vanaf eind 2024 nieuwbouw zullen krijgen. Voorts zou in het kader van de wijkversterking een fors aantal HAT-eenheden samengevoegd moeten worden tot gezinswoningen, waardoor volwaardige woningen met voldoende leefruimte ontstaan. Verder is het nodig, dat er oprechte aandacht wordt gegeven aan wie de bewoners zijn en wat zij nodig hebben om zich (sociaal) te ontwikkelen, waardoor kansen op participatie (werk, leefomgeving) worden bevorderd. Vidomes en Delft voor Elkaar hebben hiertoe een eerste stap gezet door nieuwe bewoners met een bezoek welkom te heten. Hierop zou moeten worden doorgepakt. Van meerdere instellingen is vernomen, dat ze het prettig zouden vinden als één van de huidige winkels aan de Bikolaan tot ontmoetingsruimte wordt getransformeerd. Prima als buren elkaar bij een kop koffie kunnen spreken, maar een ontmoetingsruimte kan ook worden gebruikt om stappen vooruit te zetten door gezamenlijke activiteiten te organiseren, die mensen kansen bieden. Dat kunnen buurtactiviteiten zijn, waardoor met middelen vanuit het NPLV mogelijk betaalde banen in de wijk kunnen ontstaan, maar ook begeleiding van kinderen, zodat hun onderkansen toenemen. Het ligt voor de hand dat hierbij instellingen of (vrijwilligers-)organisaties worden ingeschakeld, die de bewoners uitgaande van hun eigen behoeften een steuntje in de rug kunnen geven. Als mensen zich meer gezien en gekend weten, komen ze eerder toe zich vanuit eigen kracht open te stellen voor kansen. Dat kan de leefbaarheid van de buurt ten goede komen, waardoor het hart van Tanthof-West weer gezonder gaat kloppen. Omdat de wijk, onze leefomgeving, het waard is om erin te investeren, heeft de BHTD haar handtekening onder ‘Samen maken wij West’ geplaatst.
William van Treuren
voorzitter
w.van.treuren@bhtd.nl