
Van de voorzitter (januari 2023)
In de publicaties van de BHTD gaat het vaak over concrete voorbeelden van ontwikkelingen of problemen op het gebied van wonen, voorzieningen, leefbaarheid en groen in bepaalde delen van Tanthof. Recent confronteerde de media ons in twee artikelen met twee problemen, die een grote impact op onze wijk hebben of in de toekomst kunnen hebben en die tot op heden vanuit de BHTD nog weinig aandacht hebben gekregen, uitgezonderd in de context van de artikelen over de Vogelbuurt-West.
Wateroverlast in Delft
In de aanloop naar de waterschapsverkiezingen van 15 maart 2023 bracht het AD een artikel over de wateroverlast in Delft, waar extreme hoeveelheden neerslag als gevolg van klimaatverandering om verschillende redenen (hoog grondwaterpeil, overbelast riool, verstening, verstopte verbindingen en de aanwezigheid van zeeklei) moeilijk afgevoerd kunnen worden. Het gevolg is ondergelopen kelders en kruipruimten, enorme plassen op straat. In een ander artikel werd vanuit het hoogheemraadschap beaamd dat wateroverlast als gevolg van extreme regenbuien een blijvend probleem lijkt te zijn. Tanthof ligt onder de zeespiegel, dus ik kreeg er beelden bij. Vanuit het hoogheemraadschap wordt gewezen op maatregelen die bewoners zelf kunnen nemen. Naast het verminderen van de verstening (minder tegels in de tuin) is het zelf opvangen van regenwater door de goten te koppelen aan regentonnen, groene daken die water vasthouden of in de tuin door middel van infiltratiekratten of andere waterbuffer (vijver) een meer structurele aanpak van het probleem. Het aanschaffen van zandzakken kan in incidentele situaties helpend zijn. Duidelijk is dat overheden als gemeente en waterschap ondanks hun inspanningen om een antwoord te vinden op veranderende omstandigheden het niet meer alleen afkunnen. Woningbouwcorporaties en huiseigenaren (met benedenwoningen) zullen ook zelf aan de bak moeten.
Armoede in Delft
In de ‘Krant op zondag’ stond een artikel over de armoede in Delft, die boven het landelijk gemiddelde ligt. 8,6 procent van de huishoudens heeft te maken met een inkomen onder de armoedegrens (landelijk: 6,8 procent. Het aantal kinderen in Delft dat woont in een gezin met een inkomen onder de armoedegrens ligt nog hoger (9,6 procent). Binnen Delft hebben 6,7 procent van de huishoudens problematische schulden, waarbij de wijken Tanthof-Oost (8,6 procent) en Tanthof-West (7,9 procent) op respectievelijk de twee en vierde plaats staan. Dit betekent dat er achter bij benadering 575 huisdeuren in Tanthof sprake is van geldproblemen. Geldproblemen hebben in veel gevallen een verlammend effect op participatie, waardoor eenzaamheid op de loer ligt en ook kinderen begrensd kunnen raken in hun activiteiten. Met name door toename van de energieprijzen zijn aanzienlijk meer Delftenaren afhankelijk geworden van de pakketten van de Voedselbank (de aanvraag is met 30 procent toegenomen). De gemeente en meerdere organisaties zetten zich in om schulden van huishoudens te saneren en om de thuisadministratie (overzicht op de financiën) van Delftenaren op orde te krijgen, maar dat is niet altijd genoeg. Herinneren jullie nog dat liedje van Leen Jongewaard met als pakkend refrein ‘We benne op de wereld om elkaar te helpen….. niet waar?’ Vaak denken we dat die 575 huisdeuren aan de andere kant van de wijk zijn te vinden en niet in de eigen straat. In veel gevallen zal deze gedachte niet juist zijn. Iedereen kan door een opeenstapeling van pech in het leven in de financiële problemen, dus het kan ook je buren treffen. Misschien kan je helpen om mensen uit hun isolement te halen. Soms met een luisterend oor, soms op een andere wijze, een wijze die bij je past. Op 27 januari om 16.00 uur vindt er in OPEN (de bieb in het centrum) een Delfts stadsdebat plaats over armoede in de stad. Je hoeft je niet aan te melden om deel te kunnen nemen. De toegang is gratis.
Woonvisie 2030
Een week terug bracht de ‘Krant op zondag’ op de voorpagina een paginavullend artikel over wonen. De aanleiding was een brief van de gezamenlijke bewonersbelangenverenigingen aan de politiek om bewoners te betrekken bij de plaatselijke woonvisie 2030. Zojuist kwam de uitnodiging van de wethouder binnen om in februari met elkaar in gesprek te gaan. Vanzelfsprekend zal de BHTD bij dit gesprek aanwezig zijn en we hopen op de oprichting van een ‘platform wonen’, alwaar de gemeente en de stad met regelmaat met elkaar in gesprekken kunnen over wonen en voorzieningen.
Tot slot
Op de nieuwjaarsbijeenkomst van de BHTD waren ongeveer vijftig leden en genodigden aanwezig. Het kan zijn, dat u er niet bij was. In dat geval wens ik u een gezond, gelukkig en goed 2023 toe met veel woonplezier in Tanthof.
William van Treuren
voorzitter
w.van.treuren@bhtd.nl
Laat de gemeente die 100 miljoen aan aanspreken voor de problemen in Delft.
Waarom in een oude sok bewaren, nu alle handen in heen slaan u kent het liedje toch van leen ,jongewaard , de gemeente moet helpen.
En niet een de Blinde moet de Dove helpen.