
Overlast melden bij de gemeente, of spreek de overlastgever aan
De BHTD wenst iedereen veilig en rustig wonen in Tanthof toe. De werkelijkheid is helaas toch dat we nu en dan overlast ervaren van andere bewoners. Veelal heeft de veroorzaker niet door dat hij een ander overlast bezorgt en is heel goed aanspreekbaar. Sommige overlastveroorzakers zijn onbekend met regels en gebruiken en zijn zich van geen kwaad bewust. De mogelijkheid tot aanspreken geldt zeker niet in alle gevallen. Soms laten anderen zich niet aanspreken en niet zelden is de veroorzaker anoniem.
BuitenBeter app
In het geval je overlast ervaart en je kan of wilt de veroorzaker hiervan niet zelf aanspreken, maak dan een melding via de BuitenBeter app, een app die je op je smartphone kunt downloaden. Recent heeft de app een flinke update gekregen, waarover u op de website van BuitenBeter het nodig kunt lezen. Meldingen via de BuitenBeter app worden door de gemeente aan de juiste afdeling doorgegeven. Als de overlast door anderen is veroorzaakt, dan zullen meestal de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) onderzoek doen naar de oorzaak en zo nodig handhavend optreden. Betreft uw melding losliggende stoeptegels, gebrekkig onderhoud van het groen, zwerfafval, defect straatmeubilair en lantarens dan wordt het probleem opgepakt door de buitendienst of een ingehuurde instantie.
Zwerfafval
De meeste overlast wordt volgens de wijkbewoners veroorzaakt door het zwerfafval in de wijk. Daarin verschilt Tanthof niet of nauwelijks van andere Delftse wijken. Wie stoort zich niet regelmatig aan verpakkingsmateriaal, dat we in de openbare ruimte op straat of in de struiken aantreffen. Een letterlijk grotere bron van overlast is het afval dat naast ondergrondse containers of tegen blinde muren wordt gezet zonder dat dit als grofvuil is aangemeld bij Avalex. Via de website van Avalex kan grofvuil worden aangemeld.
Buren
In de zomerperiode wordt ook nog wel eens barbecue- of geluidsoverlast ervaren van de buren. Probeer dit zoveel als mogelijk op rustige toon zelf onder elkaar op te lossen door aan te geven hoe jij de situatie ervaart. Op die wijze krijgen de buren zicht op waar je grenzen liggen. Elkaar verwijten maken werkt meestal averechts en kan leiden tot een slechte onderlinge sfeer. Buren zijn vaak vele jaren je buren, dus houd de sfeer vooral goed. Is een gesprek niet mogelijk, gebruik dan de BuitenBeter app. Loopt de situatie uit de hand, waarschuw dan de politie.
Bijtincidenten
Een andere vorm van overlast in Tanthof is de laatste jaren het aantal bijtincidenten, waarbij de zogenoemde ‘hoog risico’ honden zijn betrokken. Honden behoren binnen de bebouwde kom aangelijnd te zijn, uitgezonderd op losloopplekken die met een bord zijn aangegeven. Mocht je regelmatig op vaste plekken dezelfde honden niet aangelijnd aantreffen en de situatie als onveilig of bedreigend inschatten, maak er dan melding van via de BuitenBeter app. Als dezelfde melding door meer bewoners wordt gemaakt, is de kans aanwezig dat de boa’s de aangegeven plek als een hotspot gaan beschouwen en er regelmatig gaan observeren. Indien jij en/of je hond daadwerkelijk wordt aangevallen door een ‘hoog risico’ hond maak er dan melding van bij de politie. Het is vanzelfsprekend aangifte te doen in het geval een aanval tot letsel of erger leidt. Dat helpt bij het leefbaar en veilig houden van de wijk en het voorkomt dat er plekken in de wijk ontstaan, die jij en mogelijk meer wijkbewoners gaan mijden.
Maak altijd een melding!
Schroom niet om onwenselijke situaties in de wijk via de BuitenBeter app of via telefoonnummer 14015 bij de gemeente, als beheerder van de openbare ruimte, te melden. Op deze wijze zorgen we er samen voor dat Tanthof een fijne, leefbare wijk blijft.