
Ontwikkelingen in het Abtswoudsebos
In het westelijk deel van het Abtswoudsebos, het deel achter Tanthof-West, zijn in september op meerdere plekken rietmoerassen hersteld door de in de loop der tijden gegroeide bomen en struiken eruit te verwijderen en het riet te maaien. Voor wijkbewoners die dagelijks in dit deel van het Abtswoudsebos wandelen was het shockerend om te zien dat de in bosjes veranderde rietmoerassen tot op het maaiveld werden leeggehaald. Het leidde tot verontwaardiging en een jongeman uit een flat aan het einde van de Derde Werelddreef startte een petitie om in de toekomst een dergelijke kaalslag te voorkomen, omdat naar zijn zeggen de beschutting voor dieren die in deze bosjes leefden werd weggenomen. Daarmee had hij ontegenzeggelijk een punt.
Het onderhoud van de rietmoerassen had veel eerder plaats moeten vinden, zodat struiken en bomen niet de kans hadden gekregen om tot volwassen hoogte te groeien. Het was prettig geweest als Staatsbosbeheer door middel van een paar in de grond geprikte informatiepanelen de gebruikers van het gebied op de hoogte had gesteld van de aard en de reden van de werkzaamheden. De meeste wijkbewoners ontvangen geen persberichten of nieuwsbrieven van Staatsbosbeheer. Inmiddels begint het riet weer te groeien, waardoor in het voorjaar in het riet levende vogels, zoals de blauwborst, de snor en de waterral en verschillende planten zoals de rietorchis weer in de rietmoerassen terecht kunnen. Overigens worden de verschillende rietmoerassen in de toekomst in een beheerscyclus meegenomen, waardoor verhouting wordt voorkomen.
In het oostelijk deel van het Abtswoudsebos zijn de eerste gevolgen van de uitvoering van de kwaliteitsimpuls zichtbaar. De doorgaande wandelpaden zijn opgeknapt en langs het fietspad en paardenpad is een verhard wandelpad aangelegd. Langs de meeste wandelpaden zijn routepaaltjes geplaatst. De informatiepanelen waarop de ommetjes worden aangeduid, volgen later. Langs het Vockestaertpad richting Mandjeskade is een poel uitgegraven. In november en december zullen een bosplantsoen en laanbomen in het Abtswoudsebos worden aangeplant. De aanleg van de speelnatuur wacht nog op de uitkomst van archeologisch onderzoek en op keuring van het ontwerp van het waterprofiel door het hoogheemraadschap, waarna pas de vergunningen kunnen worden aangevraagd om de speelnatuur begin 2023 te kunnen realiseren. Het Abtswoudsebos is nu al toegankelijker geworden voor wandelaars. Straks wordt het aangezicht van het bos gevarieerder als de speelnatuur gebruiksklaar is.